PUBLIEKSGROEPEN

Reality check: hoe vaak steelt jouw eigen merk de show in je content?

Wat wil de doelgroep van het merk zien en horen? Het is de eerste vraag die merken zichzelf zouden moeten stellen, voordat ze aan de slag gaan met het maken van content. Als merk wil je tenslotte relevant zijn, iets toevoegen voor je publiek. Maar we schreven het eerder al: de kloof tussen merken en mensen is groot. Merken zijn te weinig écht ‘van betekenis’. Dat is deels te wijten aan de bulk aan content waarin het eigen merk voortdurend de show steelt. Daar zit niemand op te wachten! Waarop dan wel?

Om erachter te komen waar je publiek ontvankelijk voor is, moet je hen écht willen leren kennen. Een segmentatie op basis van leeftijd, geslacht en sociale klasse is een begin, maar dan ben je er nog lang niet. Duik dieper in hun levensstijl. Hoe staan ze in het leven? Wat zijn hun drijfveren, wat hebben ze nodig? En, specifieker nog, wat zijn hun ‘contentbehoeften’?

Tools als Google Trends en Answer the Public geven een beeld van de trending topics en de vragen rondom die topics. Een nuttige, eerste stap om de contentbehoeften van je publiek te ontrafelen. Maar nog veel te generiek.

Doe als Vogue International en vraag het eens op de man af aan de fans van het merk: wat verwachten jullie eigenlijk van ons? Welke ‘job’ moet onze content voor jullie vervullen? Bij die ‘job’ kun je denken aan: ‘ik wil wat van je leren’, ‘ik wil vermaakt worden’, ‘ik wil up to date blijven’, ‘ik wil geholpen worden’, ‘ik wil me geïnspireerd voelen’.

Zorg er vervolgens voor dat de content die je maakt, ook in deze contentbehoeften voorziet. En neem ook de bestaande content onder de loep: matcht de content met de verwachtingen van je publiek? Voor Vogue leverde deze aanpak in ieder geval op: zij wisten het aantal online bezoekers binnen enkele maanden te verdubbelen. Weet jij waar jouw doelgroep op zit te wachten?