MERK DNA

Checklist: is jouw merk- communicatie scherp?

Een sterk merk heeft een sterke positionering: herkenbaar, met een eigen karakter en gezicht. Alleen zo kom je in deze tijd nog binnen bij je publiek. De merkcommunicatie is hierbij allesbepalend. Zorg er dan ook voor dat je hierin slimme keuzes maakt en blijf dicht bij de essentie van het merk. Wat voegt het merk toe, waarom is dat onderscheidend? Wat wil je dat de doelgroep ervan onthoudt? Door de content altijd te toetsen aan dit ‘merk-DNA’, blijf je scherp en consistent.

Is jouw merkcommunicatie scherp genoeg? Deze checklist helpt je dat te beoordelen:

01

Komen de merkwaarden duidelijk terug?

Maak duidelijk waar het merk voor staat en in gelooft, zodat het publiek zich ermee kan identificeren: merken met een ‘doel’ zijn succesvoller. Zij kunnen gemiddeld rekenen op een KPI-verhoging tot 137%, worden 7% vaker aanbevolen en 10% meer afgenomen met een 12% hogere prijs (bron: Havas Media Survey). Merken die dit goed begrepen hebben zijn bijvoorbeeld Lego met ‘Inspire and develop the builders of tomorrow’. En Philips met ‘Improve lives of billions by making the world healthier and more sustainable through innovation’. Waar staat jouw merk voor?

Het archetypen-model van psycholoog Carl Jung helpt bij het ontrafelen van de merkidentiteit en de daarbij behorende merkwaarden en positionering. Een praktisch bruikbaar fundament onder de strategische merkkeuzes. Bij gr8 agency zetten we deze ‘toets’ regelmatig in, daarover vertellen we je hier meer.

02

Communiceer je herkenbaar en ‘anders dan de rest’?

Door als merk duidelijk vanuit een uniek en ‘eigen’ DNA te communiceren toon je karakter en bouw je een band op met je publiek. Daarbij hoort ook: niet méér van hetzelfde doen, maar onderscheidend zijn, inhoudelijk én qua tone of voice. Want de concurrentie is stevig! Iedere dag wordt voor vierhonderd uur aan videocontent geüpload. En op Instagram verschijnen zo’n 95 miljoen foto’s per dag, Zie daar maar eens tussen op te vallen.

03

Kun je het ook waarmaken?

Practice what you preach! Werk aan de geloofwaardigheid van het merk door niet alleen te roepen wat het doet en kan, maar ook bewijs te leveren dat het zo is. Want het publiek voelt het feilloos aan als de communicatie niet klopt met de werkelijkheid. Daar word je tegenwoordig keihard op afgerekend. Hierbij hoort ook: wees open en eerlijk. Authenticiteit is key. De ontvanger wil zich tenslotte kunnen identificeren met het merk en de verhalen. And nobody buys picture perfect.

04

Ben je relevant genoeg voor je publiek?

De kloof tussen merken en hun doelgroep is groot. Uit onderzoek (Meaningful Brands Survey) blijkt dat consumenten maar liefst 58% van alle content als ‘niet betekenisvol’ ziet. 77% van de merken zouden we zelfs niet eens missen. Merken slagen er kennelijk lang niet altijd in om écht relevant te zijn. Trap niet in de valkuil van de aannames en vooroordelen. Maar neem de tijd om het publiek goed te leren kennen, te begrijpen wat zij nodig hebben en hoe jouw merk daarbij kan helpen. Benieuwd hoe je dat goed aanpakt? We schreven er dit artikel over.

05

‘Werkt’ de merkcommunicatie ook?

Hoe gefundeerd je ook te werk gaat, eenmaal live zie je pas de echte reactie van je publiek. Houd dus goed in de gaten wat er met de content gebeurt. Reageert de doelgroep wel zoals je dat had verwacht? Behaal je de KPI’s? Haal hier je learnings uit. Die heb je hard nodig om de content te optimaliseren, voor het beste resultaat. Als contentmarketeers geloven we hierbij sterk in experiment marketing. Hierbij geef je jouw budget stukje bij beetje uit en schaal je pas op als je weet wat succesvol is. Efficiënter wordt het niet!