In 4 stappen naar een concrete doelgroep

De tijd van het door de strot duwen van de eigen succesverhalen is echt voorbij. Merken dienen zich goed te verdiepen in de vragen en behoeften van de doelgroep. Zodat ze, en daar hebben we meteen de essentie van contentmarketing te pakken, kwaliteitsverhalen kunnen maken die gelezen, gezien en gehoord willen worden. Hoe je dat aanpakt?

Stap 1. Breng de demografische eigenschappen in kaart

Begin met de gegevens die je vrij zeker weet, gebaseerd op de huidige klanten en fans van het merk. Zijn dit vooral mannen of vrouwen? Of is daar geen duidelijke lijn in te trekken? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze? En hoe ziet hun gezinssamenstelling eruit? Op basis hiervan kun je al een eerste segmentatie maken.

Stap 2. Ontdek wat de doelgroep bezighoudt

Zoom in op de levensstijl van het publiek. Wat houdt hen bezig? Waar shoppen ze? Hoe ziet hun mediagebruik eruit? Ontdek ook waarom de doelgroep bepaalde keuzes maakt. Hoe staan ze in het leven? Wat zijn hun drijfveren? En welke opvattingen horen daarbij? Je kunt de content hier inhoudelijk op aanpassen. Een model dat deze mental habits slim categoriseert is het Mentality-model. Het groepeert Nederlanders naar 8 sociale milieus, met typeringen als statusgevoeligheid, werkethos, maatschappelijke betrokkenheid en aanpassingsvermogen. Lees ook dit artikel eens, waarin we het Mentality-model wat beter aan je uitleggen

Stap 3. Maak een omgevingsanalyse

Wat speelt er in de leefomgeving van het publiek? En welk effect heeft dat op hen? Met een omgevingsanalyse breng je de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart, waar het publiek direct of indirect mee te maken krijgt. Maak hierbij steeds de vertaalslag: wat betekent dit voor de content die wij gaan maken?

Stap 4. Proef op de som: voer een doelgroeponderzoek uit

Om de bevindingen, aannames en voorspellingen uit de eerste 3 stappen te checken, voer je een doelgroeponderzoek uit. Hierbij ga je de product market fit toetsen, door het publiek (zoals je dat nu voor ogen hebt) aan de tand te voelen over jouw product of dienst. Kloppen de conclusies wel? Waar moeten ze nog worden aangescherpt?