Scherper communiceren met een brand archetype

Ieder merk heeft een eigen ‘brand archetype’: een merkpersoonlijkheid. Waar de merkwaarden aan de basis liggen van waarom het merk iets doet (de ‘why’), bepaalt deze persoonlijkheid het hoe. Een archetype geeft zo sturing aan de merkcommunicatie en tone of voice, zeker óók visueel!

Het gaat hier dus om de manier waarop een merk zich profileert en met welke intentie: hoe het merk de ‘why’ uitdraagt. Komt het merkkarakter bijvoorbeeld sterk overeen met de Everyman, zoals Ikea, Volkswagen en Unox? Dan hoort daar een no-nonsense houding bij. Vriendelijk en behulpzaam zoals een goede buurman.

Merken die zich goed bewust zijn van hun archetype, gedragen zich automatisch dus consistenter. Dit maakt hen herkenbaar voor de doelgroep, die zich hierdoor eerder met het merk verbonden zal voelen. Zeker geen verspilde moeite dus, om jouw brand archetype scherp te krijgen.

Bij gr8 agency maken we hiervoor gebruik van het archetypen-model van Carl Jung: één van de grondleggers van de moderne psychologie. Jung baseerde zijn segmentatie op de onbewuste, universele ideeënpatronen en overtuigingen die alle mensen delen. Het model van Jung bestaat uit 12 karakters. Nu heeft iedereen alle 12 karaktertrekken in meer of mindere mate in zich, maar er is er altijd één die overheerst.

Een archetype kies je dus niet zomaar uit: het zit al in het merk-DNA. Een merk gedraagt zich eigenlijk altijd al zo. Het vaststellen ervan is vooral een bevestiging en verduidelijking. Ook is het een handige guideline voor (nieuwe) medewerkers én bij het maken van keuzes.

Bekijk welk archetype er voor jouw merk uitspringt.

Outlaw vrijheid revolutie aanvaller eigen regels uitdager

Caregiver zorgen voor anderen waardering geborgenheid veiligheid respect

Ruler leiderschap structuur controle discipline macht

Hero Heldhaftig winnen strijd doelgericht doorzettingsvermogen

Jester plezier zorgeloos kleurrijk humor vrolijk

Everyman

saamhorigheid behulpzaam vriendschap toegankelijk allemans

Sage kennis expert technologie informatie voorsprong

Creator innovatie verbeelding artistiek originaliteit intuïtie

Lover passie verleiding lust schoonheid intimiteit

Innocent het goede doen optimisme paradijs afhankelijkheid kindbeleving

Magician transformeren mysterie magie fictie dromen

Explorer ontdekken avontuurlijk nieuwsgierig uitdaging onafhankelijkheid

Benieuwd welk archetype bij jouw merk past én wat dit betekent voor de positionering? In een workshop op maat helpen we je dat te bepalen. Je bereikt ons via +31 (0) 76 205 94 44 of hello@gr8.eu